ConnectHeat

Community engagement for clean heat

Проектът ConnectHeat стартира, за да отключи потенциала на енергийните общности в сектор отопление и охлаждане


Енергийна Агенция - Пловдив е сред партньорите на проекта ConnectHeat, който се реализира с подкрепата на програма LIFE на ЕС посредством финансиране от 1,5 милиона евро. Проектът ще продължи от октомври 2022 г. до септември 2025 г.

Координатор на проекта е Ambiente Italia, като общия брой партньори, който съставлява мултидисциплинарният консорциум ConnectHeat е от 10 държави: Белгия, България, Испания, Италия, Германия, Португалия, Хърватия. Сред основните цели на ConnectHeat е ускоряване на декарбонизацията в сектор отопление и охлаждане чрез прилагане на инициативи, които трябва да бъдат ръководени от гражданите и енергийните общности.

В редица европейски страни енергийните общности от години са активна част от процеса на трансформацията на енергийните им системи. В България предстои изграждането на правна рамка за създаването и функционирането им. Като понятие енергийната общност представлява обединение на граждани, общини, институции и фирми с цел производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, която да служи за нуждите на общността.

„Въпреки че енергийните общности са доказан и ефективен подход за насърчаване на прехода към зелена енергия, за съжаление техния потенциал остава неизползван в сектора на отоплението и охлаждането. ConnectHeat е първата европейска инициатива за развитие на енергийни общности за отопление и охлаждане в Европа, поставяйки публичните власти и гражданите в сърцето на енергийните преходи,” казват Рикардо Батисти и Киара Лазари, и двамата старши ръководители на проекти в Ambiente Italia и координатори на ConnectHeat.

Отоплението и охлаждането представляват приблизително 50% от потреблението на енергия в ЕС, от които повече от 75% са от изкопаеми горива. Възобновяемото и чисто отопление и охлаждане е ключов фактор за устойчив енергиен преход към декарбонизация и енергийна автономност в настоящата енергийна криза. Местните и регионални публични власти имат добра възможност да стимулират зеления преход на сектор отопление и охлаждане благодарение на близостта си до гражданите, областите и общините. Чрез внедряването на ефективни стратегии за декарбонизация на отоплението и охлаждането, включвайки енергийните общества, те могат съществено да подкрепят Европа по пътя й да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент. В България вече съществуват общности, които използват възобновяеми източници за производство на топлинна енергия за собствено потребление. Пример за такава общност е сдружението на собственици на топлофицирана многофамилна жилищна сграда, които с цел намаляване на енергийните разходи, са инвестирали в изграждането на соларна инсталация за предварителен подгрев на битова гореща вода, преди включването й в абонатната станция.

Пример за такава общност е сдружението на собственици на топлофицирана многофамилна жилищна сграда, които с цел намаляване на енергийните разходи, са инвестирали в изграждането на соларна инсталация за предварителен подгрев на битова гореща вода, преди включването й в абонатната станция.


Координиран от Ambiente Italia, мултидисциплинарният консорциум ConnectHeat се състои от 10 партньора от цяла Европа:


• Ambiente Italia S.r.l. (Италия)

• Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (Хърватия)

• Fédération européenne des agences et des régions pour l'énergie et l'environnement (Белгия)

• Steinbeis Innovation gGmbH (Германия)

• Euroheat & Power AISBL (Белгия)

• Agenzia per l'Energia del Friuli Venezia Giulia (Италия)

• Енергийна агенция Пловдив (България)

• Intercommunale Leiedal (Белгия)

• Instituto Tecnológico de Canarias, S.A. (Испания)

• Agência Regional de Energia e Ambiente do Oeste – Oeste Sustentável (Португалия)

Контакти:

Координатори на проекта:

Рикардо Батисти и Киара Лазари, Ambiente Italia S.r.l.

riccardo.battisti@ambienteitalia.it; chiara.lazzari@ambienteitalia.it


За пресата и медиите:

Мартин Стролени, Euroheat & Power AISBL

ms@euroheat.org


ConnectHeat website: www.connectheat.ambienteitalia.it/

Енергийна Агенция - Пловдив

За повече информация, разгледайте нашата брошура: Корпоративна брошура Енергийна Агенция - Пловдив


Последни новини и събития ConnectHeat

 • Image ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЩНОСТИ - ВЪЗМОЖНОСТ ЛИ СА ЗА ТРАНСФОРМИРАНЕ НА ЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА?

  Интервю с г-н Ивайло Алексиев, Изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие



  Повече
  Дата на публикуване:  11:19 07-02-2024
 • Image Първият уебинар - обучение на тема „Енергийни общности“ ще се проведе на 24 януари

  Организиран от Енергийна Агенция - Пловдив в рамките на проект ConnectHeat, уебинарът ще се фокусира върху икономическите, социални и екологични ползи от енергийните общности. Независимо от формата, която приемат, EO могат да допринесат с редица ползи както за гражданите, така и за местните икономики. Енергийните проекти на ниво общност позволяват на хората да бъдат активни участници в енергийната система и подпомагат децентрализацията. Регистрирайте се, за да получите още ценна информация по темата „енергийна общност“. Пълната програма и линка за регистрация ще намерите в приложената покана.



  Повече
  Дата на публикуване:  10:55 21-01-2024
 • Image В Хърватия заработи първия Портал за енергийни общности

  По пътя си в прилагането на устойчиви енергийни решения, Хърватия стана пионер в създаването на първия по рода си портал за енергийни общности. Тази национална онлайн платформа е готова да революционизира разпространението на информация относно енергийните общности, възобновяемите енергийни източници и други форми на гражданска енергия. Инициативата ConnectHeat ще играе неразделна роля в това начинание, като използва платформата за насърчаване на сътрудничеството и осигуряване на широко разпространена осведоменост относно концепцията за енергийни общности.



  Повече
  Дата на публикуване:  09:59 14-11-2023
 • Image Запознайте се с първата сесия на обучението „Train the trainers”

  Първатa сесия „Обучение за обучители“ се проведе на 19 септември . Водеща тема бе „Местни общности , привличане и ангажиране на заинтересовани страни“.



  Повече
  Дата на публикуване:  09:44 14-11-2023

Партньори по проекта ConnectHeat






















Бюлетин ConnectHeat

ConnectHeat Бюлетин / Първо издание


ConnectHeat Бюлетин / Второ издание



Oбучения

Запознайте се с първата сесия на обучението „Train the trainers”



24.01.2024




Брошура

АБОНИРАЙ СЕ

Присъединете се към нашата листа, за да получавате актуална информация на електронната си поща.


CAPTCHA Image