Борба с енергийната бедност чрез обновяване на жилища


ReHABITA Енергийната бедност е предизвикателство, което засяга много уязвими домакинства в цяла Европа. Проектът на програма LIFE ReHABITA стартира на 1 септември 2023 год., за да се справи с енергийната бедност чрез обновяване жилищата на уязвими домакинства в пет европейски общини: Лорка (Испания), Плоещ (Румъния), Пловдив (България), Салдус (Латвия) и Госпич (Хърватия).


  LIFE ReHABITA е инициатива, сред чиито основни цели са трансформацията на общностите и подобряване качеството на живот на yязвимите домакинства. Чрез жилищно обновяване, инвестиции в енергийна ефективност и адаптиране към изменението на климата, този проект ще подпомогне справянето с енергийната бедност и ще осигури по-устойчиво бъдеще за всички.


В какво се състои проектът?

 Въпреки многото предимства, които реновирането може да донесе на едно уязвимо семейство, необходимостта от ремонтни дейности често се възприема като проблем, а не като възможност. LIFE ReHABITA цели да промени това възприятие. Проектът ще създаде офиси на ReHABITA в най-необлагодетелстваните квартали на партньорските общини. Тези офиси ще бъдат място, където гражданите ще могат да получават изчерпателна информация за услугите по реновирането.


Обучени общински експерти ще консултират гражданите през целия процес на обновяване в офисите на ReHABITA /от планирането до изпълнението/. Целта е жилищата да бъдат санирани, за да се постигне по-голям топлинен комфорт и спестяване на сметки за ток.


Какво въздействие ще има проектът?

 Проектът LIFE ReHABITA има амбициозната цел: да помогне за обновяването на 500 жилища и съдейства на 1250 граждани чрез промяна на начина на отопление и ремонтни дейности, за които ще бъдат мобилизирани инвестиции от над 6,5 милиона евро. Обновяването на жилищата ще има значително въздействие върху качеството на живот на уязвимите граждани, с намаление от 37% на потреблението на енергия на жилище.


Продължителност на проекта

 Проектът ще продължи 4 години, от 1 септември 2023 до 31 август 2027 год.


Партньори по проекта

 Консорциумът се състои от 5 европейски общини, всяка придружена от технически партньор, който да подпомага изпълнението на проекта. Тези технически сътрудници ще съдействат посредством опита си от работата с уязвими граждани и планиране на местни стратегии.
Стратегия за изграждане на ангажираност на уязвими граждани и съпътстващи документи


Насоки за това как да се подходи към обновяването на сгради, собственост на социално уязвими групиЕнергийна Агенция - Пловдив

За повече информация, разгледайте нашата брошура: Корпоративна брошура Енергийна Агенция - Пловдив


Последни новини и събития ReHABITA

 • Image Представители на Енергийна Агенция - Пловдив се срещнаха с г-н Емил Русинов, кмет на район „Източен“, община Пловдив

  Енергийна Агенция - Пловдив продължава реализирането на серията от срещи с кметове и експерти от районните администрации на община Пловдив. В началото на седмицата представители на агенцията се срещнаха с г-н Емил Русинов, кмет на район „Източен“. Водените разговори и обсъдени идеи бяха в контекста на целите и приоритетите за устойчиво развитие на общините, а именно: намаляване консумацията на енергия в общинската инфраструктура, реновиране на съществуващия сграден фонд за постигане на по-високи нива на енергийна ефективност и енергийна независимост, постигане на по-привлекателна и чиста градска среда.  Повече
  Дата на публикуване:  08:40 21-03-2024
 • Image Експертно консултиране на гражданите в рамките на проект Рехабита

  Енергийна Агенция - Пловдив е част от европейския проект LIFE ReHABITA, сред чиито основни цели са трансформацията на общностите и подобряване качеството на живот на yязвимите домакинства. В рамките на проекта на територията на Агенцията функционира едно гише за енергийна бедност, обновяване на сгради и енергоефективно отопление.  Повече
  Дата на публикуване:  19:25 18-02-2024
 • Image От 1 септември стартира проектът ReHABITA по програма LIFE

  Енергийната бедност е предизвикателство, което засяга много уязвими домакинства в цяла Европа. ReHABITA е инициатива, сред чиито основни цели са трансформацията на общностите и подобряване качеството на живот на yязвимите домакинства.

  Първата среща на партньорите по проекта се проведе на 5 и 6 октомври в испанския град Лорка, координатор на мрежата. За времевия период от 4 години общините Лорка (Испания), Плоещ (Румъния), Пловдив (България), Салдус (Латвия) и Госпич (Хърватия) трябва да постигнат конкретни проектни цели.  Повече
  Дата на публикуване:  14:53 31-10-2023

Партньори по проекта ReHABITA


Бюлетин ReHABITA


АБОНИРАЙ СЕ

Запишете вашият мейл адрес в полето, за да получавате новини от нас.

АБОНИРАЙ СЕ

Присъединете се към нашата листа, за да получавате актуална информация на електронната си поща.


CAPTCHA Image

Вие се абонирахте успешно!

Къде се намираме


Информация


Енергийна Агенция - Пловдив
бул. Руски 139, ет. 3, офис 301
тел: 032/ 62 57 54, 032/62 57 55
факс: 032/ 62 57 54
e-mail: eap@eap-save.eu

Декларация за поверителност


Партнираме си с Microsoft Clarity и Microsoft Advertising, за да разберем как използвате и взаимодействате с нашия уебсайт чрез поведенчески показатели, топлинни карти и повторение на сесията, за да подобрим и пуснем нашите услуги. Данните за използването на уебсайта се улавят с помощта на бисквитки на първи и трети страни и други технологии за проследяване, за да се определи популярността на услугите и онлайн активността. Освен това, ние използваме тази информация за оптимизация на сайта, за целите на сигурност и реклама. За повече информация относно това как Microsoft събира и използва вашите данни, посетете Декларацията за поверителност на Microsoft.
Copyright 2018 - 2023 Energy Agency Of Plovdiv©